רגישות למזון: סימני אזהרה שצריך להכיר כשיוצאים לאכול בחוץ

לאחרונה עלו לכותרות מקרים שונים שבמסגרתם ילדים ומבוגרים המאובחנים עם רגישות למזון נקלעו למצבים רפואיים מורכבים ואפילו למוות, לאחר ביקור במסעדה. כיצד ניתן להימנע ממצב מסכן חיים זה? להלן הפרטים.

רגישות למזון: אלו סימני הזהרה אותם צריכים להכיר

בדיקת רגישות למזון היא בדיקה מעבדתית אשר מתבצעת מתוך מטרה לבחון האם ישנם רמות גבוהות של נוגדנים כנגד חלבונים מסוימים. למעשה, חשיפה לא רצויה למזונות מתחלקת לשני קטגוריות: תגובה אלרגית או תגובה חיסונית. סימני האזהרה של רגישות למזון כוללים מגוון רחב של סימפטומטיים שמופיעים החל מדקות לאחר החשיפה למזון ולעיתים גם שעות לאחר מכן. הסימפטומטיים כוללים: אודם מקומי, בצקת, כאבי בטן, בחילות, גרד בעיניים, מיגרנה ובמקרים חמורים של רגישות למזון ישנו סיכון לסכנת חיים של ממש בעקבות לחץ בחזה, תחושת מחנק, דופק מהיר, קשיי נשימה ואיבוד הכרה. סימני האזהרה מתרחשים בעקבות פעילות של מערכת החיסון שנחשפת לחלבון שאליו האדם נחשף, כאשר החלבון עצמו הוא זה שגורם להפעלה של תאים בתוך מערכת החיסונים שגורמים להפרשה של חומרים שמגיעים לכל חלקי הגוף ובעיקר לדרכי האוויר, מערכת העיכול וכלי דם. מאחר ורגישות למזון עלולה להיות מסכנת חיים, נדרש לפנות באופן מידי לטובת בדיקה ואבחון אצל הרופא, כאשר כיום ניתן לתאם תור אונליין דרך אתר דוקתורים בכתובת  doctorim.co.il במהירות וללא מאמץ.

מהן הסיבות לרגישות למזון?

גורמי הסיכון של רגישות למזון כוללים בין היתר היסטוריה משפחתית, גילאים צעירים וכן מחלות רקע. לעיתים, הרגישות מתרחשת בעקבות מחסור באנזימים אשר נדרשים לטובת פירוק המזון ולכן אצל ילדים ומבוגרים שרגישים למשל לחלב, נמצא מחסור באנזים הלקטוז. מאחר והרגישות משפיעה באופן ניכר על איכות החיים בשל החשש מפני סיבוכים, בדיקה אצל הרופא המתבצעת דרך בדיקת רגישות למזון לצד בדיקת ההיסטוריה של הרגלי התזונה היא חיונית לטובת התמודדות עם הרגישות ובהתאם לכך גם התנהגות נכונה בעת יציאה למסעדה או לארוחה מחוץ לבית.

רגישות למזון: סימני אזהרה שצריך להכיר כשיוצאים לאכול בחוץ

כיצד מטפלים ברגישות במזון?

מיד לאחר האבחנה ניתן לקבל תוכנית טיפול מצד הרופא הכוללת בין היתר טיפול תרופתי לצד מזרק אפינפרין. מדובר במזרק המכיל אדרנלין בריכוז גבוה, והוא נועד להתמודד עם מצב של התקף כתוצאה מרגישות למזון, וזאת כחלק מהתמודדות עם רגישות במידה ונחשפים בצורה לא מודעת למאכלים שמעוררים את הרגישות כמו ביצים, חלב, סויה, בוטנים, אגוזים, דגים ועוד. לאחרונה אפילו עלתה קריאה לדרוש מבעלי מסעדות להחזיק מזרק כזה במסעדה כדי לשמור על בריאות הסועדים.
אולם, חשוב להבין כי לצערנו אין טיפול ממוקד שבמסגרתו ניתן להתגבר על הרגישות אלא נדרש לסגל כללי התנהגות – כפי שנציג כעת.

התמודדות עם אלרגיה למזון לטובת הצלת חיים

ראשית כל, במידה ואכן נמצא כי אתם סובלים מרגישות למזון, הכלל הראשון הוא לקחת איתכם לכל מקום את מזרן האפיפין. מאחר ואדם בזמן התקף מתקשה להזריק לעצמו, רצוי לתרגל בעצמכם או להדריך אדם קרוב שמגיע איתכם לגבי אופן ההזרקה. בנוסף לכך, אם אתם מרגישים סחרחורת או חולשה חשוב מאוד לשכב ולהזמין באופן מידיי את מד"א. הפינוי לבית החולים הינו מציל חיים מאחר והתגובה למזרק היא זמנית, ונדרש לקבל טיפול רפואי ממוקד. בנוסף, בכדי למנוע תגובה אלרגית חשוב להקפיד על סביבה נקייה הכוללת בין היתר שטיפת ידיים, ניקוי השולחן וכן הקפדה על הפרדה מבחינת כלי האוכל בהם משתמשים. במידה ואתם רוכשים מוצרים בסופר, בדקו היטב את רכישת הרכיבים המופיעה על גבי התווית.

לסיכום, סימני האזהרה שצריך להכיר כשיוצאים לאכול בחוץ הם הכרחיים לטובת הצלת חיים. אם המאפיינים של חשיפה למזון כפי שציינו כאן רלוונטיים לכם או לילדים, קבעו תור בהקדם לרופא לטובת אבחון ובהתאם לכך יצירת תוכנית טיפול פרטנית.

נגישות