לא אוהבים מסיבות: הכירו את תופעת החרדה החברתית

חרדה החברתית

ישנם מצבים בחיים בהם אנו נדרשים לקחת חלק באירועים חברתיים מסוגים שונים. זה יכול להיות מפגש גיבוש של העבודה עם שאר חברי הצוות והעובדים, אירוע חתונה גדול של אדם קרוב, ארוחת חג משפחתית מרובת משתתפים וכמובן עוד שלל אירועים מסוגים שונים. מצד אחד יש כאלו שאוהבים את האירועים הללו ומחכים להם בהתרגשות ובכיליון עיניים ומצד שני יש את אלו שמעדיפים להימנע מהם ולבלות בהם כמה שפחות. כמובן ששתי הגישות השונות הן בסדר, כל עוד הכל נעשה מבחירה ובצורה שקולה. אבל מה קורה במקרים בהם אנשים מסוימים מרגישים שהם פשוט לא מסוגלים לקחת חלק באף אירוע חברתי גדול ושככל שאירוע כזה מתקרב תחושת המתח רק הולכת וגוברת עד שמגיעה לנקודה בה לא ניתן להכיל אותה יותר? יכול מאד להיות שהמצבים הללו הם ביטוי לתופעה פסיכולוגית מוכרת ונפוצה שנקראת חרדה חברתית. מי שסובל ממנה חווה קושי משמעותי בהתנהלות נורמלית בחיים וזה משהו שבהחלט חשוב לעקור מהשורש. הנה מה שחשוב לדעת על התופעה ועל דרכי הטיפול בה.

מהי חרדה חברתית?

ראשית, חשוב לדעת כי מכון חיבורים הוא מרכז לטיפול בהפרעות וקשיים נפשיים מסוגים שונים ועל מנת להבין מהי בדיוק חרדה חברתית פנינו לצוות המומחים שם. לדבריהם, על פי ההגדרה של המהדורה העדכנית ביותר של אבחון וסיווג מחלות הנפש וההפרעות הנפשיות, על מנת שמצב נפשי כלשהו יאובחן כחרדה חברתית צריכים להתקיים הקריטריונים הבאים:

  • פחד מובחן ומובהק לקראת סיטואציות בהן אדם יעמוד לבחינה או לביקורת מצד אנשים אחרים. בין היתר מדובר על פגישות פנים אל פנים ושיחות אנשים מוכרים או זרים וכן צורך בביצוע פעולות שונות כמו אכילה או שתייה בפני אנשים.
  • חשש של האדם שמא ההתנהגות שלו או הדברים שהוא אומר יתפרשו על ידי הסביבה באופן שלילי.
  • תחושה חרדה ופחד אינטנסיביים לקראת מפגשים חברתיים שאינם עומדים בפרופורציה לאירוע עצמו.
  • חרדות מהסוג הזה שנמשכות לאורך תקופה של שישה חודשים או יותר.
  • פגיעה בתפקודים חשובים בחיים עקב המצב (כמו אי יכולת להגיע לעבודה).
  • לא ניתן להסביר את המצב בגלל משהו אחר.

הסיבות לחרדה חברתית הן רבות ומגוונות ועשויות להיות תורשתיות או סביבתיות (למשל טראומה שהאדם עבר והתפתחות של פוסט טראומה). כך או כך מדובר במשהו שיכול לקרות לכל אחד.

מה עושים?

מי שפונה לרופא המשפחה ומאובחן בסופו של דבר כמי שסובל מחרדה חברתית, יופנה ככל הנראה לטיפול פסיכולוגי ו/או טיפול פסיכיאטרי. לעתים אכן יש צורך בהתערבות תרופתית, אבל חשוב להבין כי זו לרוב הדרך לטפל בסימפטומים של הבעיה ולא במהות שלה. על כן מי שמעוניין בטיפול יעיל לטווח הרחוק, יכול לשקול מגון של שיטות טיפול שונות כמו CBT שיכולות לתת כלים להתמודדות עם הבעיה ועוזר להבין מדוע היא בכלל התפתחה מלכתחילה.

במכון חיבורים מטפלים בהצלחה מזה שנים רבות בסובלים מחרדה חברתית ולדברי המומחים שם, עד כמה שזה עשוי להיראות קשה ואולי אפילו בלתי אפשרי בנקודות מסוימות, חרדה חברתית זה משהו שאפשר להתגבר עליו עם טיפול יעיל והקנייה של כלים נכונים.

האם כדאי להיבדק רק עם קיימים כל המאפיינים של חרדה חברתית?

לא. רצוי לבדוק את העניין אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להתמודד בעצמכם עם הבעיה או שאתם מרגישים פגיעה באיכות החיים בגלל הקושי שלכם בסיטואציות חברתיות. זכרו כי מדובר בתופעה מוכרת ונפוצה וכי אלפי מקרים בעולם מדי שנה מראים כי זה בהחלט משהו שניתן להתגבר עליו.

נגישות