השנה האחרונה טלטלה לא מעט עסקים. אנשים אמידים הפכו לתפרנים, אנשים עסוקים החלו לחפש תעסוקה, ולצד שלל המענקים שחולקו לעצמאים, ניתן היה לשמוע את הצעקה של מוסדות התרבות. עם זאת, אין לשכוח בצד את אותם עסקים מתחום חיי הלילה שנשכחו מאחור, למרות שאין שום שאלה שגם הם עונים על ההגדרה "פעילות תרבותית". מכאן שאם גם אתם מגיעים מתחום התרבות או מתחום חיי הלילה, חשוב להבין אלו מענקים מגיעים ומה ניתן לעשות לפני שמרימים ידיים.
מה עומד מאחורי אותו "מענק נוסף"?
לאחרונה ניתן לשמוע לא מעט אודות אותו "מענק נוסף", אותו מענק שנועד לסייע לעסקים רבים לעבור ממצב של בלימה למצב של צמיחה. מדובר בתמיכה שנכללת תחת "חוק תוכנית סיוע כלכלי" (תיקון מס' 4), כאשר התמיכה מיועדת לעסקים שנפגעו לאורך זמן כתוצאה מהנגיף. על מנת להיעזר במענק, יש להבין שמדובר בעסקים שהמחזור שלהם נע בין 18 ל 300 אלף ש"ח, וכיוון שמדובר בחיי הלילה והתרבות, יש להבין שבכול הנוגע לעוסקים מורשים, בוחנים את הנתונים בהתאם לנתוני השכר של מרץ-דצמבר 2020 , לעומת הנתונים של מרץ-דצמבר 2019. כמו כן, כמובן שישנה השפעה על גובה הפגיעה (מבחינת גובה המענק), כאשר הפגיעה המינימלית צריכה להיות בהיקף של 25%. מכאן מי שקרא את דברי אבנר הייזלר במעריב, מפנים שזוהי דוגמה קלאסית לכך שתמיד צריך לחפש תרחישים שמסייעים לצוף מעל פני המים.
כיצד דמי אבטלה נכנסים למשוואה?
אז נכון שכלום השנה לא היה פשוט ועסקים רבים נאלצו להמציא את עצמם מחדש (ולגלות שגם זה לא מספיק), אך הנקודה היא שכל עסק באשר הוא, אם הוא עוסק בחיי הלילה ואם הוא מגיע מתחום התרבות, צריך לבחון אלו זכויות מגיעות לו. נשמע מוכר? ובכן כפי שמסביר אבנר הייזלר בדה מרקר, להיות עצמאי זה אולי מתגמל, אך גם מאתגר – כל הזמן צריך להיות עם היד על הדופק. אז מה עשוי למצוא מי שמגיע מתחום חיי הלילה והתרבות? ובכן חשוב לדעת שהחל מחודש ספטמבר עובדים בעולם התרבות (כגון צלמים, מקליטים, תאורנים, עוזרי הפקה, מלבישים ומאפרים) זוכים לצבור "תקופת אכשרה" שמזכה בקבלת דמי אבטלה. נשמע טוב? זהו ללא ספק הרע במיעוטו, אם כי גם פה תמצאו תנאים מקדימים.
לא מה שהיה
אם נקפוץ רגע לאחור, לפני שהתחיל "עידן הקורונה", נמצא שבאותם ימים היה ניתן למצוא במגוון ערים תכניות שביקשו להעיר את חיי הלילה, ואף עסקים שהראו נכונות זכו בתמריצים כספיים מטעם העירייה, וכדוגמה נציג את העיר ירושלים. עם זאת, בשנה האחרונה לא מעט עסקים מתחום חיי הלילה ומתחום התרבות גילו שהם ננטשו. אומנם היו מענקים, אך לא כאלו שתמכו בצורה משמעותית. היו מענקי פגיעה, מענקים עבור הוצאות קבועות וכדומה, אך עבור עסק שמגלגל מאות אלפי שקלים, כמה אלפי בודדים לא באמת שינו את התמונה, ולמרות שעסקים קיבלו הקלות מצד הארנונה, התמיכה הייתה שולית. כל זה הוביל ללא מעט סגירות של עסקים מתחום חיי הלילה, ואילו אנשי תרבות מצאו חלופות כדי להביא הביתה פרנסה.
הבדיקה ששווה לא מעט
אז מה יש לנו פה? ובכן מענקי הקורונה שתחילה נראו מאוד קשים להשגה, אט אט התגמשו, כך שגם עובדים עצמאיים מעולם התרבות גילו שמתחילת מרץ 2021 הם זכאים לקבל דמי אבטלה. מה באשר לעסקים מתחום חיי הלילה? דווקא עבורם החיים פחות זוהרים, אם כי גם להם יש הטבות, כגון היכולת למשוך דמי אבטלה מהביטוח הפנסיוני – כמובן בצמוד למגוון תנאים מקבילים. שורה תחתונה? חשוב לבדוק היטב מה מגיע, כי בימים אלו כל עזרה קטנה היא עזרה גדולה.